MEGSÚGJUK – Nagy Balázs Péter ajánlója

Júniusban véget ér a 2016/2017-es színházi évad, a társulatok értékelik az egész éves munkát és kezdetét veszi a nyári fesztiválok időszaka. Így év végén mi is összegzünk, újságíróink összegyűjtötték az elmúlt évad legemlékezetesebb színházi élményeit. Nagy Balázs Péter ajánlója.

Kálmán Eszter: A tó – Trafó

Csajkovszkij Hattyúk tavának Kálmán Eszter-féle feldolgozását nem hiába várták mind a rajongók, mind a színházi szakma, hiszen valóban új horizontokat volt képes megnyitni e rögzülten, kanonikusan klasszikus balett előadásban. Nem elég, hogy, teljesen megbontva balettről szóló sztereotípiákat, az eredeti zenét csak jelzésszerűen használta, ezzel idegenítve el a klasszikus (talán már unalmas) befogadói elvárásokat, de azáltal, hogy az előadást két tökéletesen elütő műfaj (tánc és báb) együttes használatával koreografálta meg, a mozgásszínház egy nagyon különös kérdésére hívta fel a figyelmet: arra, hogy az emberi test egy rendező instrukciói által bábbá változnak. E két dimenzió tökéletes harmóniája által az előadás méltán helyezkedhet el a mai színházi életben.

Az előadásról írt kritika itt olvasható: http://www.sugopeldany.hu/2016/10/a-hattyuk-tavanak-uj-lakoi.html

Bádogdob, fotó: Vass Antónia
Bádogdob – Katona József Színház

A jelenlegi magyar társadalom nagy szükségleteit elégítette ki a Günter Grass, a második világháborút feldolgozó regényéből készült adaptáció, mely Mikó Csaba megdöbbentően kiváló munkáját dicséri. A Bádogdob lényegében azokat a történelmi, szociológiai problémákat járja körbe, de főleg: nevezi meg, amivel minden, magára valamit is adó társadalomnak szembe kellene néznie. A kollektív és a szubjektív bűnösség kérdésköre ebben az abszurd köntösbe bújtatott előadásban tulajdonképpen egy szintre kerül, hiszen a háború és az embertelenség között cinkossá válik a néma is – Babitsot plagizálva.

Az előadásról írt kritika itt olvasható: http://www.sugopeldany.hu/2017/01/a-korrodalt-badogdob.html


Még több ajánló:

Banka Csilla: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-banka-csilla-ajanloja.html
Hirmann Blanka: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-hirmann-blanka-ajanloja.html
Kovács Alexandra: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-kovacs-alexandra-ajanloja.html
Köles Hajni: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-koles-hajni-ajanloja.html
Mátyás Viki: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-matyas-viki-ajanloja.html
Tuska Bori: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-tuska-bori-ajanloja.html
Vass Antónia: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-vass-antonia-ajanloja.html
Veréb Árnika: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-vereb-arnika-ajanloja.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése