MEGSÚGJUK – Mátyás Viki ajánlója

Júniusban véget ér a 2016/2017-es színházi évad, a társulatok értékelik az egész éves munkát és kezdetét veszi a nyári fesztiválok időszaka. Így év végén mi is összegzünk, újságíróink összegyűjtötték az elmúlt évad legemlékezetesebb színházi élményeit. Mátyás Viki ajánlója.

Lady Lear – MU Színház

Gondolkodás nélkül mondhatom, hogy az idei évadban általam látott előadások közül a Lady Lear-t tartom a legkiemelkedőbbnek. Nemcsak azért, mert ez gyakorolta rám a legnagyobb hatást, hanem azért is, mert olyan élethelyzettel foglalkozik, mely nem igen kerül színpadra - talán, mert az emberek között is egyfajta tabunak számít. Ezt az érzékeny témát azonban a Kávának sikerült olyan módon átlátni és formába önteni, hogy megmaradjon azon a határon, ahol kellő figyelem irányul a problémára, de mégsem süppedünk bele, hanem képesek vagyunk nevetni is egy kicsit, akár magunkon, akár az esetleges jövőnkön vagy múltunkon. Nagyon jó érzéket igényel, hogy ilyen finom humorral tűzdeljenek egy sokak által kényesnek tartott témát. A Lady Lear egy felkavaró, egyszerre keserű és könnyed, megható és elgondolkodtató előadás.

Az előadásról írt kritika itt olvasható: http://www.sugopeldany.hu/2016/11/a-nehezen-mar-tul-vagyunk.html

Lady Lear
Cím nélkül – MU Színház

A Cím nélkül több okból is különleges. Egyrészt a színházi társjáték forma, amiben játszódik még nem széles körben ismert, tehát a nézőt egy szokatlan helyzetbe vezetik – bár a Mentőcsónak Egységnek nem ez az első ilyen előadása. Másrészt a hajléktalanság kérdése hasonlóan érzékeny téma a társadalomban, mint a Lady Learé, és nagyon vegyes érzéseket vált ki az emberekből. A kötetlen forma mellett fontos, hogy az előadás civileket is bevon a munkába – egy szakértőt és egy hajléktalant –, amivel igyekeznek eloszlatni a közvéleményben kialakult tévhiteket, valamint még hitelesebbé tenni az elhangzott információkat. A legnagyobb hatást talán az gyakorolhatja ránk, nézőkre, amikor rájövünk, hogy a könnyelmű elképzeléseink a hajléktalanok életéről mennyire nem működnek a valóságban, és milyen hamar veszítjük el, mi csak a játékot, de mások az otthont, a munkát, a lehetőséget, az életet.

Az előadásról írt kritika itt olvasható: http://www.sugopeldany.hu/2016/12/penz-nelkul-otthon-nelkul-esely-nelkul.html


Még több ajánló:

Banka Csilla: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-banka-csilla-ajanloja.html
Hirmann Blanka: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-hirmann-blanka-ajanloja.html
Kovács Alexandra: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-kovacs-alexandra-ajanloja.html
Köles Hajni: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-koles-hajni-ajanloja.html
Nagy Balázs Péter: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-nagy-balazs-peter-ajanloja.html
Tuska Bori: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-tuska-bori-ajanloja.html
Vass Antónia: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-vass-antonia-ajanloja.html
Veréb Árnika: http://www.sugopeldany.hu/2017/06/megsugjuk-vereb-arnika-ajanloja.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése