MEGSÚGJUK – Mátyás Viktória ajánlója

Júniusban véget ér a 2017/2018-as színházi évad, a társulatok értékelik az egész éves munkát és kezdetét veszi a nyári fesztiválok időszaka. Így év végén mi is összegzünk, újságíróink összegyűjtötték az elmúlt évad legemlékezetesebb színházi élményeit. Mátyás Viktória ajánlója.

Az időnk rövid története – a győri Vaskakas Bábszínház és az ESZME közös előadása

Négy karakteres kisöreg elindul egy hosszú útra, hogy teljesítse elhunyt közös barátjuk utolsó kívánságát. Gimesi Dóra története tele van humorral és érzelemmel, mellyel igyekszik közelebb hozni az idősek világát a fiatalokhoz, hátha nagyobb megértéssel fordulnának hozzájuk. Hoffer Károly lenyűgöző bábjait is fiatal színészek mozgatják nagy odafigyeléssel, szinte eggyé olvadnak a figurákkal. Az idősek felelevenítik fiatalkori történeteiket az út során, kicsit vissza is fiatalodnak, mulatnak, szerelmesek lesznek, börtönbe kerülnek, de a közös cél mozgatja őket. Ez pedig a halál, amihez maguk is egyre közelebb kerülnek, ott lebeg a háttérben az egész előadás során. A darab elején elkeseredett, magányos öregek elkezdik hasznosnak érezni magukat, hiszen ezt a kívánságot kifejezetten nekik kell teljesíteni. Mi pedig szembesülünk az időskor nehézségeivel, és azzal, hogy mennyi érzelem és élet lakozik egy látszólag megkeseredett öregben.

Az előadásról írt kritika itt olvasható: http://www.sugopeldany.hu/2017/09/ordogkatlan-2017-idotlen-utazas.html

Az időnk rövid története, fotó: Éder Vera
A Balkon – Maladype Színház

Jean Genet drámájának színpadra vitelével nagy kockázatot vállalt a társulat. Azonban a Maladype szereti a kihívásokat, és a Zsótér Sándor rendezte előadás igazolta is a szándék helyénvalóságát. Egy nagyon aktív és hosszan tartó figyelmet igénylő előadás A Balkon, mert egyszerre több valóságszinten járunk. Nem is lehet eldönteni, hogy mi az igazi valóság és mi a tettetés. A színészek, ahogy ugrálnak szerepből szerepbe, sokszor úgy változtatják játékmódjukat is. A mi feladatunk, hogy felfejtsük azokat az összefüggéseket, amit a történet és a rendezés felkínál, e nélkül nem fogunk eljutni a darab mondanivalójához. Komolyan megdolgoztatnak azért, hogy megértsük mi végre a sok látványos jelmez és rendezői megoldás. Mert ezekből is van bőven. Tehát nemcsak azért ajánlom ezt az előadást, hogy lássunk egy Magyarországon igen ritkán játszott drámát, hanem mert a Maladype annyi érdekes megoldást alkalmaz a színrevitelben, hogy bármilyen mélyre is sikerül eljutnunk a történetben, egy különleges koncepcióval mindenképp gazdagabbak leszünk.

Az előadásról írt kritika itt olvasható: http://www.sugopeldany.hu/2017/11/egy-igaz-kep-hamis-latvanyossagokbol.html


Még több ajánló:

Banka Csilla: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-banka-csilla-ajanloja.html
Fazekas Júlia: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-fazekas-julia-ajanloja.html
Kalmár Balázs: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-kalmar-balazs-ajanloja_21.html
Kovács Alexandra: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-kovacs-alexandra-ajanloja.html
Köles Hajnalka: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-koles-hajnalka-ajanloja.html
Nagy Balázs Péter: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-nagy-balazs-peter-ajanloja.html
Vass Antónia: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-vass-antonia-ajanloja.html
Veréb Árnika: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-vereb-arnika-ajanloja.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése