MEGSÚGJUK – Fazekas Júlia ajánlója

Júniusban véget ér a 2017/2018-as színházi évad, a társulatok értékelik az egész éves munkát és kezdetét veszi a nyári fesztiválok időszaka. Így év végén mi is összegzünk, újságíróink összegyűjtötték az elmúlt évad legemlékezetesebb színházi élményeit. Fazekas Júlia ajánlója.

Gólyakalifa – Jurányi Ház

A Gólyakalifa egy izgalmas monodráma, Babits Mihály regényének korunkba transzportált színpadi adaptációja. Papp Endre rendkívül összetett alakítást nyújt, ahogy elénk tárja Tábory Máté életútját, valamint az álmaiban megjelenő Másikat. De mi is a viszony álom és valóság között, honnan tudhatjuk, mikor alszunk és mikor vagyunk igazán ébren? Hogyan tud összekeveredni két világ, egy én két megtestesülése és hogyan lehet együtt élni egy ilyen fokozatosan darabokra töredező identitással? Az előadás ezeket a konfliktusokat igyekszik megragadni a mai technicizált, tudományos-fantasztikus elméletekkel operáló világban. Szemünk előtt mosódik darabokra egy önmagára reflektálni akaró egyéniség egy olyan előadás keretei között, ami pozitívan nyugtalanító módon képes elgondolkodtatni a személyiség rétegzettségének lehetőségei kapcsán.

Az előadásról írt kritika itt olvasható: http://www.sugopeldany.hu/2018/03/de-hat-en-te-vagyok.html

Ürgék, fotó: Dömölky Dániel
Ürgék – Katona József Színház

Férfiak iszogatnak és közben beszélgetnek – ennyire egyszerű az Ürgék alapszituációja. Az előadás azonban ennél jóval összetettebb: férfiak életének saját maguk által elbeszélt darabjaiból áll össze, hogyan viszonyulnak a nőkhöz, a történelmi múlthoz, saját felmenőikhez. Milyen emberek és hogyan hagynak nyomot egy-egy életen? Súlytalan maradhat egy döntés, vagy valaki más életének egészen meghatározó mozzanatává válhat? Öt férfi történetei kerülnek egymás mellé, néhol kioltva, máshol keresztezve egymás szólamát. Közben gyakran felcsendül valamilyen zene – éneklünk, táncolunk, iszogatunk, utána pedig hazamegyünk. Az élet megy tovább, hogy újabb történeteket mesélhessenek majd mások. Ez a humorral és elgondolkodtató pillanatokkal teleszőtt előadás azonban egész biztosan motoszkál még a fejünkben egy darabig.

Az előadásról írt kritika itt olvasható: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/most-beszelgetunk-vagy-csak-azert.html

Még több ajánló:

Banka Csilla: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-banka-csilla-ajanloja.html
Kalmár Balázs: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-kalmar-balazs-ajanloja_21.html
Kovács Alexandra: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-kovacs-alexandra-ajanloja.html
Köles Hajnalka: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-koles-hajnalka-ajanloja.html
Mátyás Viktória: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-matyas-viktoria-ajanloja.html
Nagy Balázs Péter: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-nagy-balazs-peter-ajanloja.html
Vass Antónia: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-vass-antonia-ajanloja.html
Veréb Árnika: http://www.sugopeldany.hu/2018/06/megsugjuk-vereb-arnika-ajanloja.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése