MEGSÚGJUK – Kovács Alexandra ajánlója

Júniusban véget ér a 2017/2018-as színházi évad, a társulatok értékelik az egész éves munkát és kezdetét veszi a nyári fesztiválok időszaka. Így év végén mi is összegzünk, újságíróink összegyűjtötték az elmúlt évad legemlékezetesebb színházi élményeit. Kovács Alexandra ajánlója.

Magyar Állami Operaház – Olasz nő Algírban

„Egy fiktív világ, ami inkább modern, mint hagyományos” – mondta Mester Viktória Szabó Máté Olasz nő Algírban-rendezéséről. Rossini operáját először tűzte műsorára az Operaház 2017 novemberében. A darab politikától és aktualizálástól mentes, vígoperához hűen pedig lehet benne bolondozni. A közönség reakciója egyértelmű volt, minden előadást telt házzal játszottak és hatalmas ováció fogadta a fellépőket az előadás végén. A jövő évadban, 2019 februárjában kerül ismét műsorra az Erkel Színházban.

Az előadás kapcsán készült interjú itt olvasható: http://www.sugopeldany.hu/2017/12/hitelesseg-nelkul-nincs-szinhaz.html 

Az öldöklő angyal, fotó: rialto.interticket.com
Müpa/MET – Az öldöklő angyal

Thomas Adès brit kortárs zeneszerző operáját ősszel lehetett látni a Müpában, a Metropolitan Operaház közvetítésén. A különleges látvány és történet mellé különleges kortárs zenét komponált Adès. A szürrealista Buñuel film ihlette a történetet, amelynek jellege megmaradt az operaszínpadon is, egyszerre elkápráztatva és meghökkentve a nézőket. Emellett az énekelt részek is elrugaszkodtak a megszokottól, igazán nagy virtuozitást kívánt az énekesektől a darab. Csak reménykedni lehet, hogy egyszer itthon is játszani fogják a művet, de talán nem lehetetlen, hiszen a zeneszerző A vihar című darabját már tűzte műsorára az Operaház.

Az előadásról írt kritika itt olvasható: http://www.sugopeldany.hu/2017/12/tul-valosagon.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése